Η επέμβαση του καταρράκτη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Η μειωμένη όραση και η μειωμένη ακοή έχουν συσχετισθεί εδώ και μερικά χρόνια με γνωσιακές διαταραχές, άνοια και νόσο Alzheimer. Υπάρχουν αρκετές δημοσιευμένες μελέτες που αποδεικνύουν αυτή τη σχέση. Είναι, επίσης, γνωστό από πολύ λίγες δημοσιευμένες μελέτες ότι οι ιατρικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την όραση και την ακοή έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με άνοια και πιθανώς την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Το Δεκέμβριο του 2021 δημοσιεύτηκε από την ερευνητική ομάδα της Dr. Cecilia Lee η μεγάλη μελέτη Adult changes in thought (ACT study), σύμφωνα με την οποία η επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 30% για τουλάχιστον 10 έτη μετά την επέμβαση. Η μελέτη ACT, που έλαβε χώρα στην Αμερική, συμπεριέλαβε και παρακολούθησε 3.038 ασθενείς με καταρράκτη ή γλαύκωμα, από τους οποίους κανείς δεν είχε άνοια κατά την ένταξή του στη μελέτη. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των ασθενών αυτών, 853 εμφάνισαν άνοια, εκ των οποίων οι 709 νόσο Alzheimer. Ποσοστό 45% επί του συνόλου των ασθενών υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα και κατέληξαν στο σημαντικότατο συμπέρασμα ότι η επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη μειώνει σημαντικά το ρίσκο της άνοιας. Αν και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως διακριβωμένοι, οι συγγραφείς του άρθρου διατυπώνουν ορισμένες υποθέσεις, όπως π.χ. ότι η κακή όραση είναι αιτία κατάθλιψης και κοινωνικής απομόνωσης, ότι τα έντονα αισθητηριακά ερεθίσματα είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου καθώς και ότι ο καταρρακτικός φακός εμποδίζει τη διέλευση χρήσιμης μπλε ακτινοβολίας προς τον αμφιβληστροειδή.
Η μεγάλη σημασία της μελέτης ACT έγκειται στο ότι είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται αυτή η στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ του καταρράκτη και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας και καθίσταται η επέμβαση του καταρράκτη μια από τις ενδεδειγμένες ιατρικές παρεμβάσεις για την πρόληψη της άνοιας. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ACT study αποτελεί μια καινούρια γνώση για τους οφθαλμιάτρους και τους νευρολόγους, οι οποίοι θα πρέπει να συνιστούν την άμεση αφαίρεση του καταρράκτη σε όλους τους ασθενείς που χρήζουν αυτής της επέμβασης.
Πηγές:
- https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2786583
- https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211206113004.htm
- https://www.medscape.com/viewarticle/964605?spon=36&uac=201173DR&impID=3874235&sso=true&faf=1&src=WNL_mdpls_211214_mscpedit_opth
- https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2777678
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998246/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6142982/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5594580/