Πρεσβυωπία - Εξέταση όρασης
Τι είναι η πρεσβυωπία και πού οφείλεται;

Πρεσβυωπία είναι η δυσκολία στην κοντινή όραση που έχουν οι άνθρωποι άνω των 40 ετών. Δε θεωρείται νόσος, αλλά μία φυσιολογική εξέλιξη στα πλαίσια της γήρανσης του κρυσταλλοειδούς φακού, του φυσικού δηλαδή φακού των ματιών μας. Από την ηλικία των 40 έως την ηλικία των 65-70 ετών φθίνει σταδιακά η δυνατότητα του φακού αυτού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα, γιατί χάνει την ελαστικότητά του και άρα τη δυνατότητά του να αλλάζει το σχήμα του προκειμένου να αυξήσει τη σφαιρική του δύναμη.

Ενημερωθείτε παρακάτω λεπτομερέστερα για την πρεσβυωπία και μη διστάσετε να μας καλέσετε ή να μας επισκεφθείτε για να βρούμε μαζί την καταλληλότερη λύση για σας.
Συχνές Ερωτήσεις

Όλοι οι άνθρωποι άνω των 40 ετών αναπτύσσουν σταδιακά πρεσβυωπία, είτε είναι μύωπες, είτε είναι υπερμέτρωπες, είτε είναι εμμέτρωπες. Ειδικότερα, οι μύωπες που δεν έχουν υψηλή μυωπία αρχίζουν μετά την ηλικία των 45 ετών να βγάζουν τα γυαλιά τους για να δουν κοντά, ενώ οι υπερμέτρωπες αρχίζουν να αναπτύσσουν πρεσβυωπία σε λίγο μικρότερη ηλικία.

Ορισμένοι ασθενείς άνω των 60 ετών αναφέρουν ότι μπορούν να διαβάσουν καλά χωρίς γυαλιά, ενώ μέχρι πρότινος τούς ήταν απαραίτητα στο διάβασμα. Αυτό το «παράδοξο» φαινόμενο είναι γνωστό ως «δεύτερη όραση» της τρίτης ηλικίας και φυσικά δεν οφείλεται σε θεραπεία της πρεσβυωπίας. Είναι αποτέλεσμα της εμφάνισης καταρράκτη, ο οποίος αυξάνει τη σφαιρική δύναμη του κρυσταλλοειδούς φακού και έτσι βελτιώνει την κοντινή όραση. Το φαινόμενο είναι παροδικό. Καθώς εξελίσσεται ο καταρράκτης, η «δεύτερη όραση» χάνεται και η επέμβαση αφαίρεσής του καθίσταται απαραίτητη.

Εφαρμόζονται διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας:

  • Πρεσβυωπικά γυαλιά
  • Διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά
  • Πολυεστιακοί φακοί επαφής
  • Χειρουργική επέμβαση καταρράκτη με ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού.
  • Monovision: τεχνική κατά την οποία το ένα μάτι βλέπει καλύτερα μακριά και το άλλο βλέπει καλύτερα κοντά.
  • Διαθλαστική επέμβαση (Presby-LASIK)

Στο ιατρείο μας γίνεται πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος και εκτενής συζήτηση για τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ασθενών μας, ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη λύση για τον καθένα.