Όταν καθημερινά δουλεύετε επί πολλές ώρες στον υπολογιστή, διαβάζετε ή οδηγείτε, μπορεί να αρχίσετε να «νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα». Στην πραγματικότητα, η κοπιωπία είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Αναφερόμενοι όμως σε αυτήν, δεν εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα. Άλλος εννοεί ότι τα μάτια του είναι κουρασμένα, ξηρά ή συνεχώς δακρύζουν, ενώ άλλος ότι έχει θολή όραση. Κάποιοι ίσως έχουν πονοκεφάλους τους οποίους αποδίδουν στα μάτια, και άλλοι ίσως έχουν κόπωση των μυών του προσώπου, επειδή δε φορούν τα σωστά γυαλιά.
«Η κοπιωπία δεν τραυματίζει τα μάτια και δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη», σχολιάζει η Dr. Barber. «Αλλά αξίζει να κάνετε απλές αλλαγές για να αυξήσετε την άνεση των ματιών σας, ειδικά όταν τα ταλαιπωρείτε με την πολύωρη εργασία.»
Τι προκαλεί την κοπιωπία;
Σε πολλές περιπτώσεις, η κοπιωπία προκαλείται από το να εστιάζουμε κάπου για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να βλεφαρίζουμε, δηλαδή χωρίς να ανοιγοκλείνουμε συχνά τα μάτια μας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ξηροφθαλμία. Η καταπόνηση των ματιών από τη χρήση ενός υπολογιστή δε διαφέρει από την καταπόνηση που προκαλείται από την οδήγηση ή την ανάγνωση για ώρες. Η παραμονή μας σε χώρο όπου φυσάει ζεστός ή κρύος αέρας, όπως είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες, μπορεί επίσης να κάνει τα μάτια στεγνώνουν πιο γρήγορα.
Μια λανθασμένη συνταγή γυαλιών ή φακών επαφής μπορεί να προκαλεί θολή όραση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί κοπιωπία. Η εργασία σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ φωτεινό ή δεν είναι αρκετά φωτεινό μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία.
Εάν έχουμε κακή στάση σώματος όταν εργαζόμαστε, μπορεί να υποφέρουμε από πόνο στον αυχένα, στον ώμο και στην πλάτη, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει και τα μάτια μας.
Περιορίστε την κόπωση των ματιών από τη χρήση του υπολογιστή
Για να μειώσετε την αίσθηση της καταπόνησης των ματιών από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή, μπορείτε να κάνετε διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητών δακρύων, προσαρμόζοντας την οθόνη του υπολογιστή σας ώστε το βλέμμα σας να είναι ελαφρώς προς τα κάτω και τοποθετώντας έναν υγραντήρα δίπλα στο γραφείο σας, αν ο χώρος εργασίας έχει χαμηλή υγρασία.
Χρησιμοποιήστε επίσης τον κανόνα “20-20-20”: Κάθε 20 λεπτά μετατοπίστε τα μάτια σας για να δείτε ένα αντικείμενο τουλάχιστον 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Οδηγίες για την άνεση των ματιών μας στην οδήγηση
Για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών όταν οδηγείτε:
- Ρυθμίστε τις περσίδες του κλιματισμού, ώστε να μην φυσούν απευθείας στο πρόσωπό σας.
- Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα, εάν αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά.
- Φορέστε τα κατάλληλα γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής, εάν έχετε κάποια διαθλαστική πάθηση (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό).
- Χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου όταν χρειάζεται.
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν Οφθαλμίατρο;
Εάν εφαρμόσατε τα παραπάνω και παρά ταύτα εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα μάτια σας, ανατρέξτε σε έναν Οφθαλμίατρο. Θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, πότε είναι σε έξαρση και πόσο καιρό διαρκούν. Ο γιατρός θα σας εξετάσει, θα εκτιμήσει μια πιθανή ξηροφθαλμία, θα εξετάσει τους οφθαλμοκινητικούς μυς και θα σας απαντήσει αν χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής.
Πηγή: American Academy of Ophthalmology (https://www.aao.org)
Βασισμένο στο άρθρο: “Eye Strain: What Might Make Your Eyes Feel Tired”
Written By: Celia Vimont
Reviewed By: Laurie Gray Barber MD
Oct. 18, 2018